10 Temmuz 2012 Salı

Petra Antik Kenti Hakkında Kısa Bilgi

Petra Antik Kenti Hakkında Kısa Bilgi

Petra Antik Kenti Arabistan Yarımadasında, Ürdün toprakları içerisinde, güney Ürdün'de Wadi Musa kenti dışında bulunmaktadır. Petra antik kenti Ürdün'ün Lut Gölü ile Akabe Körfezi arasındaki toprakları üzerinde yer alır. Antik kent Ürdün’ün başkenti Amman’a 246 km uzaklıkta, Akabe Körfezine ve şehrine 128 km uzaklıkta bulunur.


Antik kent 6 Aralık 1985 tarihinde UNESCO tarafından “Dünya Kültürel Mirası” listesine dâhil edilmiş ve 7 Temmuz 2007 tarihinde Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olarak seçilmiştir. Antik kentin altın çağlarını yaşadığı dönemde yaklaşık 20 – 30 bin kişinin şehirde yaşadığı düşünülmektedir. Arkeolojik kazılarda Üst Paleolitik döneme (MÖ 10.000) ait kaya sığınağı bulunmuştur. Petra antik kentinde ilk yerleşimlerin bundan 9000 yıl kadar önceye MÖ 7000’li yıllara dayandığı düşünülüyor. Kazılarda 9000 yıllık Neolitik köyü kalıntıları bulunmuştur. MÖ 400 ile MS 106 yılları arasındaki Roma öncesi Ürdün topraklarının tek hakimi olan Nebatiler'e başkentlik yapmıştır.



Yunanca "taş" anlamına gelen Petra modern dünyada kalan en görkemli antik kenttir, Ortadoğu ve Ürdün’e çok sayıda ziyaretçi Petra Antik Kentini görmek için geliyor. Petra Antik Kenti kızıl, pembe ve turuncu renkli, sağlam, kumtaşı kayalara oyulmuş kaya tapınakları, mezarları ve özenli binaları ile muhteşem bir görüntü sunar.

1 yorum: